Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εμπειρίες από την επίσκεψη σε εργοστάσιο παραγωγής ελαιόλαδου

Αν και ήρθε λίγο καθυστερημένα αυτή η ανάρτηση, θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μερικούς μήνες.
Όταν κατέβηκα με την γυναίκα μου στην Ιεράπετρα για τις διακοπές Χριστουγέννων, έτυχε να πάω με τον πεθερό μου στο εργοστάσιο που γίνεται η επεξεργασία και η παραγωγή του λαδιού. Οπότε
η συγκεκριμένη ανάρτηση θα έχει περισσότερο εικόνα και ελάχιστα λόγια, άλλωστε μετά από τόσο
καιρό δεν είναι εύκολο να θυμηθώ ποια ακριβώς είναι τα στάδια, αλλά μόνο τα πολύ βασικά.
Πάντως ήταν ξεχωριστή εμπειρία, και αυτό που μου μένει πλέον είναι να πάω και στο μάζεμα των ελιών το φθινόπωρο, που είναι και πιο ζόρικο.

Ο καθένας φέρνει σε μεγάλα τσουβάλια τις ελιές που έχει μαζέψει.


 Αρχική επεξεργασία: Διαχωρίζονται οι ελιές από τυχόν φυλλαράκια, κλαδάκια που υπάρχουν μέσα.
Τα τσουβάλια αδειάζονται σε αυτό το μεγάλο "χωνί".

















 Στον χώρο αυτό γίνεται η επεξεργασία του πολτού για να παραχθεί καθαρό λάδι.






 Διαχωρισμός υγρού (λάδι) και στερεού στοιχείου της ζύμης (πυρήνα).

Το τελικό αποτέλεσμα καθαρό λαδάκι. Οφείλω να ομολογήσω εδώ ότι ο πεθερός μου έπεσε μέσα στην πρόβλεψη του για το πόσο καθαρό λάδι θα βγει από την διαδικασία. Μιλάει η εμπειρία άλλωστε.



Σε αυτές τις μεγάλες δεξαμενές (το λάδι έχει διαχωριστεί ανάλογα με την οξύτητα), αποθηκεύεται το λάδι.


Εύχομαι καλό μήνα σε όλους!